Onze aanpak
Natuurlijk heeft de gemeente al zo veel gedaan als ze kon, maar het is duidelijk nog niet genoeg. Nog steeds komen er dagelijks klachten binnen van mensen die last hebben van de vliegtuigen en soms zelfs de dakpannen van hun huis horen trillen. Het zou kunnen dat er wordt gezegd dat 'een beetje' geluidsoverlast niet schadelijk is voor de maatschappij, maar het gaat om veel meer dan dat. Ook lopen het milieu en de gezondheid van de omwonenden in gevaar. De oplossing ligt echter niet alleen in elektrische vliegtuigen, efficiëntere samenwerking of in ander soort vervoer, maar in een combinatie daarvan. Lees hieronder over wat wij vinden wat er gedaan moet worden aan dit vliegtuigprobleem.
Elektrische vliegtuigen
Elektrische vliegtuigen zouden niet alleen het geluidsoverlast reduceren, maar ze zouden ook beter zijn voor het milieu. Duizenden vliegtuigen die ieder duizenden liters benzine nodig hebben, terwijl de fossiele brandstoffen langzaam maar zeker opraken. Mensen hadden vroeger nog niet de technologieën en de kennis om hier rekening mee te houden, maar dat betekent nog niet dat het te laat is om veranderingen voor de toekomst te maken. Ook al lijkt het nog ver, men moet zeker de technologie blijven ontwikkelen om in de toekomst de droom van een elektrisch passagiers vliegtuig, zoals de Ce-Liner, waar te maken. Dit helpt dus niet alleen tegen het geluidsoverlast, maar het zal ook een stuk beter voor het milieu zijn.
Efficiënter gebruik van vervoer
80% procent van de bestemmingen van vluchten vanuit Schiphol zijn binnen Europa. Daarvan is 50% van de bestemmingen bereikbaar met de auto binnen twaalf uur, zelfs sneller als men met de trein zou gaan. Waarom pakken dan toch de meeste mensen het vliegtuig? Dat komt omdat het een stuk sneller en comfortabeler is, soms zelfs goedkoper! Als de EU samen zou werken om het treinstelsel te verbeteren, dan zouden veel mensen sneller de trein pakken. Dit zou komen doordat mensen gemakkelijker konden reizen voor niet veel geld en ook nog eens in comfortabele stoelen. Ook kunnen zo de treinverbindingen binnen landen zelf verbeterd worden. Als Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport een betere, snellere treinverbinding hadden, dan konden zij ook een paar vluchten van Schiphol overnemen. Als deze vluchten wél op zo'n manier kunnen vliegen dat de omwonenden er niet veel last van hebben, zou dat de ideale oplossing zijn. Dit gaat niet alleen om het geluidsoverlast rondom Schiphol, maar ook de gezondheid. Uit nieuw onderzoek van het TNO blijkt dat de stof die vliegtuigen uitstoten bij het opstijgen, ultrafijnstof, zeer slecht is voor de luchtkwaliteit. Grote hoeveelheden ultrafijnstof vergroten de kans op longziekten en hart- en vaatziekten en kunnen er zelfs voor zorgen dat mensen eerder overlijden. Dit geldt voor duizenden mensen die rondom Schiphol wonen, zoals in Amsterdam en Amstelveen. Er zijn nog echter geen wettelijke normen voor ultrafijnstof, dus het is belangrijk dat die er zo snel mogelijk komen. Het vliegverkeer veranderen op deze manier is een kleine stap, maar wel in de juiste richting.
Het zou zo kunnen zijn dat sommigen zeggen dat het probleem niet significant (groot) genoeg is om daadwerkelijk actie te kunnen ondernemen, maar als men echt over wil gaan op elektrische vliegtuigen om zo het milieu minder te belasten, dan moeten er nu al dingen veranderen in de vliegmaatschappij. Het zal natuurlijk wel veel tijd en geld kosten. Helaas zijn wij geen experts op dat gebied, dus kunnen we niet veel zeggen over de duur en de kosten van de oplossing. Het enige waar we wel zeker van zijn, is dat het voor minder geluidsoverlast, minder klachten, minder drukte en een opbloei voor kleinere luchthavens zal zorgen. Of al de tijd en geld die we hier in zullen steken het ook echt waard is? Dat weten we pas wanneer het ook daadwerkelijk veranderd is. Het gaat nog wel een lange tijd duren voordat we het voor elkaar hebben gekregen, dus we kunnen maar beter zo snel mogelijk beginnen.
(milieudefensie.nl, 2016)
Maak jouw eigen website met JouwWeb