Hoe verlopen gemeenteraadsvergaderingen?

 

Voordat de raad een besluit zou nemen over ons voorstel, doorlopen ze meestal drie stappen. Als eerst moeten ze zich goed voorbereiden, dat gebeurt in de voorbereidingsweek. Er wordt een conceptvoorstel gemaakt door de ambtenaren. Hierbij peilen ze hoe de inwoners over dit voorstel denken. Dan wordt het voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Zij beslissen of het voorstel aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd of dat er nog wat aan gewijzigd moet worden. Soms is het zo dat de raad meer wil weten over een onderwerp. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld presentaties, hoorzittingen of werkbezoeken waarbij het onderwerp wordt behandeld.

 

Daarna komt de week van de meningsvormende bespreking. De raadsleden en een paar commissieleden bespreken inhoudelijk drie onderwerpen. Verschillende partijen stellen vragen als ze iets niet duidelijk genoeg vinden aan de wethouden, bespreken dan hun standpunten met elkaar en geven tot slot advies gebaseerd op hoe de partij over het voorstel denkt. Het college kan het voorstel wijzigen hierna maar partijen kunnen ook amendementen voorbereiden.

 

Tot slot heb je de week van besluitvorming. In de gemeenteraad vindt de besluitvorming over een raadsvoorstel plaats. In de raadsvergadering zelf wordt er inhoudelijk niet veel meer gezegd want in de meningsvormende bespreking is dat al genoeg gedaan. In de raad wordt er alleen over gestemd. Er zijn uitzonderingen, als er over een onderwerp veel politieke discussies plaatsvinden, worden die in de raadsvergadering nog uitgebreid besproken. Dan worden er ook meestal wijzigingsvoorstellen ingediend. Er wordt uiteindelijk gestemd over het voorstel zelf en over de ingediende wijzigingsvoorstellen.

 

De vergadering bestaat uit de burgemeester als voorzitter, wethouders die vooral luisteren en soms advies geven, fracties van partijen en een griffier. De griffier houdt alles bij wat er op de zitting gebeurt. Hij schrift in het kort op wat iedereen te melden heeft, dan controleert hij vonnissen en geeft ze door aan de rechter.

 

Om te kijken hoe het er aan toe gaat in een gemeentevergadering, hebben we een filmpje op de site van de gemeente Haarlemmermeer gekeken. In het filmpje zagen we dat eerst de agenda werd besproken. Als er vragen waren, konden die gesteld worden. Na een tijdje hadden de mensen in de vergadering een pauze. Hierna gingen ze debatteren. Tot slot stemden ze of ze voor of tegen een voorstel waren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb