Veelbelovende oplossingen
De meest veelbelovende oplossing is elektrisch vliegen. Er zijn al vele testvluchten geweest met elektrische vliegtuigen en sommige bleken zeer succesvol te zijn. Lees hieronder over het zonnevliegtuig, de Taurus G4 en de Ce-Liner. Er wordt dus wel zeker vooruitgang geboekt, maar de oplossing voor het geluidsoverlast ligt nog in de verre toekomst. Het ziet ernaar uit dat de enige oplossing die nu direct uit te voeren valt, naar een andere buurt verhuizen is. Tenminste, als men alleen kijkt naar het oplossen van het probleem door elektrische vliegtuigen te gebruiken. Lees het kopje 'Wat vinden wij' om meer te lezen over wat wij denken dat er gebeurd moet worden.
Het zonnevliegtuig
Met het zonnevliegtuig is het mogelijk om zowel ’s nachts als overdag op enkel zonne-energie te vliegen. Het vliegtuig weegt slechts evenveel als een gewone auto en de met zonnecellen bedekte vleugels hebben een enorme spanwijdte van 63,40 meter. Om ook 's nachts te kunnen vliegen, bevinden zich aan boord een aantal elektrische motoren. Deze motoren krijgen hun energie via de extra batterijen die alle overbodige energie overdag opslaan. Het zonnevliegtuig kan bijna 24 uur in de lucht blijven en al meer dan 9000 meter stijgen. In 2012 vloog het zonnevliegtuig zijn eerste intercontinentale vlucht van Madrid naar Rabat in Marokko. Het vliegtuig bleek alleen niet heel snel te zijn: de vlucht duurde in totaal bijna twintig uur. Ook kan het zonnevliegtuig helaas niet als passagiersvliegtuig dienen: er past enkel een piloot in.

Taurus G4
Enkele jaren geleden bedachten Google en NASA de Green Flight Challenge. De opdracht was om een elektrisch vliegtuig te bouwen die binnen 2 uur 322 kilometer af kon leggen en daarbij niet meer dan (omgerekend) 3,8 liter brandstof per passagier zou gebruiken. Het volledig elektrisch aangedreven vliegtuigje Taurus G4 legde, binnen de tijd, 320 kilometer met ongeveer 2 liter brandstof per passagier. Een geweldige prestatie natuurlijk, maar ook dit vliegtuigje zal niet geschikt zijn als passagiersvliegtuig. Het is wel een verbetering vergeleken met het zonnevliegtuig: hier past namelijk naast de piloot, ook een tweede persoon in.

Ce-Liner
Natuurlijk moet men van de kleine, elektrische vliegtuigjes overstappen tot elektrische passagiersvliegtuigen, willen we de uitstoot en geluidsoverlast van de luchtvaart tegengaan. Tijdens de Berlin Air Show presenteerde Bauhaus Luftfahrt een ontwerp voor een elektrisch vliegtuig die plaats heeft voor 190 passagiers: de Ce-Liner. Volgens de voorspellingen zal het vliegtuig tegen 2030 al een bereik van 1100 kilometer moeten hebben, misschien zelfs 2600 kilometer in 2040. De Ce-Liner zou, met een bereik van 1100 kilometer, al 59% van alle vluchten kunnen overnemen. Met een bereik van 2600 kilometer zelfs 92%. Om dat mogelijk te maken is het vliegtuig uitgerust met een flink aantal accu's, een beperkt gewicht en gestroomlijnde vleugels. Hoewel de Ce-Liner gebaseerd is op wetenschappelijke analyses en niet alleen een fantasie, is het nog niet zeker dat er zulke passagiersvliegtuigen in 2030 in de lucht zullen verschijnen. De benodigde technologieën, waaronder de accu's, moeten maar net tegen die tijd genoeg ontwikkeld zijn om de Ce-Liner aan de luchtvaart te introduceren.
Er wordt dus wel zeker vooruitgang geboekt, maar de oplossing voor het geluidsoverlast ligt nog in de verre toekomst. Het ziet ernaar uit dat de enige oplossing die nu direct uit te voeren valt, naar een andere buurt verhuizen is. Tenminste, als men alleen kijkt naar het oplossen van het probleem door elektrische vliegtuigen te gebruiken. Lees onder het kopje 'Wat vinden wij' verder over wat wij vinden dat er gebeurd moet worden.

(Infoschiphol, 2016)
(Wikipedia, 2016)
(Scientas, 2016)
Maak jouw eigen website met JouwWeb