Interviews expert en gemeenteraadslid
Wij hebben Mieke Booij en Paula Bol geïnterviewd. Wij zijn met gemeenteraadslid Mieke Booij in contact gekomen toen ze bij ons een gastles gaf over Park 21. Ze had ons toen e-mail adres gegeven, omdat ze graag ons idee voor een attractie wilde hebben. Deze hebben we naar haar toegestuurd samen met het een lijst vragen. Haar partij, de PvdA, gaat onder andere over luchtvaart en ze was bereid om onze vragen daarover te beantwoorden.
Daarnaast hadden wij, naast een gemeenteraadslid, ook een expert op dit gebied nodig. Wij zijn met Paula Bol in contact gekomen via Lotta Roos. Lotta kent Paula Bol, zij woont naast haar en weet dat zij werkzaam is in de weertoren van Schiphol . Doordat ze Lotta al kende was ook zij maar al te bereid om onze vragen te beantwoorden.
Interview met Mieke Booij
Vragen over geluidsoverlast door vliegtuigen:
- Krijgt u vaak klachten over geluidsoverlast door vliegtuigen?
De gemeente ontvangt regelmatig klachten van groepen mensen. Ook bij het meldpunt overlast Schiphol komen dagelijks klachten binnen.
- Wordt het geluidsoverlast als een probleem gezien?
Ja, vooral in de zomer als mensen ramen open hebben of veel buiten zijn wordt geluidsoverlast als een probleem ervaren.
- Wat is de reden waarom vliegtuigen laag over de woonwijken vliegen?
Omdat de wijken in de routes liggen voor opstijgen of landen.
- Ziet u dit zelf als probleem? Wat is de visie van uw partij op dit probleem?
Voor ons, de PvdA, is het heel belangrijk dat de overlast voor omwonenden niet groter wordt, maar Schiphol is ook de reden dat Haarlemmermeer een welvarende gemeente is. Onze oplossing ligt niet in nog groter groeien, maar efficiënter inzetten van materialen.
- Wat zou u zelf als oplossing kunnen bedenken?
Stillere vliegtuigen, minder vluchten, betere samenwerking tussen maatschappijen. Efficiënter gebruik dus.
- Wordt het geluidsoverlast vaak besproken tijdens gemeenteraadsvergaderingen?
Er wordt regelmatig gesproken over de geluidsoverlast, maar ook over andere problemen die het hebben van een vliegveld in je gemeente met zich meebrengt.
- Zijn er al eerder maatregelen genomen tegen geluidsoverlast door vliegtuigen?
Ja. Om grondlawaai te beperken zijn er bijvoorbeeld geluidsribbels aangelegd.
8.Vindt u dat er meer maatregelen genomen moeten worden?
Als dat kan, zeker.
- Heeft het laag overvliegen van vliegtuigen op langere termijn invloed op de bewoners van dat gebied?
Volgens sommige rapporten is dat niet goed voor de gezondheid. Mensen wonen ook minder prettig. Dus geen goede invloed.
- Heeft het geluidsoverlast van vliegtuigen invloed op het aantal bewoners in de Haarlemmermeer?
Nee, er willen hier nog steeds heel veel mensen komen wonen. Vooral ook omdat heel veel mensen in dit deel van Nederland werken. Die vinden het helemaal niet erg dat ze vlak bij Schiphol komen te wonen.
- Heeft u zelf last van geluidsoverlast door vliegtuigen?
Nee, ik wist dat Schiphol hier gevestigd was toen ik hier kwam wonen. Ik ben intussen gewend aan het geluid.
- Ziet u de groei van Schiphol als iets positiefs of als iets negatiefs? Waarom?
Positief als het niet meer overlast met zich meebrengt. Schiphol zorgt voor veel banen en dus welvaart.
Maar als Schiphol bijvoorbeeld toch nog een extra start- en landingsbaan krijgt word ik daar niet blij van, want dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat Rijsenhout verplaatst moet worden. En dat willen we natuurlijk niet
- Is er een verband tussen vliegtuigen die niet te laag over woonwijken mogen vliegen en de bouw van Park 21 in dat gebied? Zo ja, wat is dat verband.
Park 21 wordt gerealiseerd op een plak waar de gemeente geen woningen mag bouwen, omdat daar teveel vliegtuigen over vliegen. Er is daar dus sprake van extra overlast. Dus er is inderdaad een verband. Althans voor wat betreft de plek waar het park komt. Verder heeft een grote gemeente als Haarlemmermeer behoefte aan groen, zodat inwoners er naar toe kunnen.
Analyse interview Mieke Booij
Het geluidsoverlast door vliegtuigen wordt zeker niet genegeerd door Schiphol en de regering. Ze zijn op de hoogte van de vele klachten en hebben al meerdere maatregelen genomen. Het is echter niet zo dat het probleem snel opgelost kan worden. De vliegtuigen hebben een goede reden waarom ze wel gedwongen zijn om de woonwijken over te vliegen: ze hebben tijd en afstand nodig om een bepaalde hoogte te bereiken. Daarnaast is Schiphol de reden dat de Haarlemmermeer zo welvarend is. De groei van Schiphol wordt dan ook door vele als iets positiefs gezien, zolang het maar niet méér overlast veroorzaakt. Toch gaan deze twee dingen niet samen: als Schiphol meer start- en landingsbanen krijgt, zou dat betekenen dat heel Rijsenhout verplaatst zou moeten worden. Maar er zijn al meerdere gebieden waar er zoveel vliegtuigen overvliegen dat er geen huizen gebouwd mogen worden, wat moet men daar dan mee? De gemeente heeft hiervoor al een oplossing: Park 21. Dit moet een recreatiegebied worden voor zowel de bewoners van de Haarlemmermeer als voor toeristen. Men is al heel lang druk bezig om met dit soort oplossingen te komen voor het vliegtuigprobleem, maar de enige die men nu direct in werking zou kunnen stellen, volgens Mieke Booij, is het efficiënter samenwerken tussen de verschillende vluchtmaatschappijen. Als de vluchten nu beter verdeeld werden over de verschillende vliegvelden in Nederland, dan zou dat de geluidsoverlast op z'n minst verminderen. Maar zou dat niet betekenen dat andere gebieden weer last krijgen van geluidsoverlast? Lees meer onder het kopje 'Wat vinden wij' over hoe wij vinden dat dit probleem aangepakt moet worden.
Interview met Paula Bol
Vragen over geluidsoverlast door vliegtuigen:
- Hoort u vaak klachten over geluidsoverlast door vliegtuigen?
Nee, hier niet. In Rijsenhout waar ik vroeger woonde wel. Mijn buurvrouw hield zelfs een lijst bij met alle vliegtuigen die haar irriteerden.
- Wordt het geluidsoverlast als een probleem gezien?
In mijn werkomgeving wordt het niet als een probleem gezien. Niet dat ik weet in ieder geval.
- Ziet u dit zelf als probleem?
Nee.
- Waarom vliegen vliegtuigen laag over woonwijken?
De meeste vliegtuigen die laag overvliegen over woonwijken kunnen niet snel genoeg hoogte krijgen. Er is een bepaalde hoogte nodig om bepaalde bochten te mogen nemen. Als ze die hoogte niet hebben moeten ze de bocht later nemen. Dan gaan ze dus over de woonwijken.
- Wat zou u zelf als oplossing kunnen bedenken?
De beste oplossing zou natuurlijk stillere motoren zijn. Dan maakt het niet uit welke baan ze nemen om op te stijgen of te dalen. Je hoort ze dan gewoon niet meer/een stuk minder. Tegenwoordig zijn ze ook al aan het kijken of elektrische vliegtuigen mogelijk zijn, dat zou ook een hoop schelen denk ik.
- Wordt het geluidsoverlast vaak besproken tijdens vergaderingen?
Ik denk het haast wel. Ze zullen het er ook zeker over hebben als ze het hebben over bijvoorbeeld de uitbreiding van Schiphol.
- Zijn er al eerder maatregelen genomen tegen geluidsoverlast door vliegtuigen?
Ik weet dat in Rijsenhout (en in een paar omliggende dorpen) de huizen zijn geïsoleerd door het Schiphol Fonds.
- Vindt u dat er meer maatregelen genomen moeten worden?
Zoals ik al eerder, zei zou het een goed idee zijn om motoren stiller te maken. En daarnaast natuurlijk kijken of het mogelijk zou zijn vliegtuigen elektrisch te laten vliegen.
- Heeft het laag overvliegen van vliegtuigen op langere termijn invloed op de bewoners van dat gebied?
Sommige mensen zullen er slecht van slapen, zeker als je hier net komt wonen, kan ik me daar wat bij voor stellen. Daarnaast zal vervuiling ook wel invloed hebben op de bewoners van het gebied.
- Heeft u zelf last van geluidsoverlast door vliegtuigen?
Soms als ik buiten zit of in de zomer als de deuren wagenwijd openstaan. Maar het stoort mij niet echt. En als het me wel stoort dan is dat echt een uitzondering.
- Ziet u de groei van Schiphol als iets positiefs of als iets negatiefs? Waarom?
Aan de ene kant positief, omdat er meer banen komen (of behouden kunnen worden).
Aan de andere kant negatief. Je kan er namelijk toch ook last van hebben.
Analyse interview Paula Bol
Paula Bol werkt in de weertoren van Schiphol. Ze woont zelf al heel lang in de Haarlemmermeer. Daarom kon ze niet alleen goed antwoorden op de vragen met betrekking tot haar beroep, maar ook op vragen die meer te maken hebben met het leven in de Haarlemmermeer. Paula geeft aan dat ze zelf geen last meer heeft van de vliegtuigen. Dat lijkt ons ook logisch, aangezien ze al zo lang in de Haarlemmermeer woont. Wat ze ook duidelijk aangeeft, is dat ze begrijpt dat mensen die hier net komen wonen er last van kunnen hebben. Maar ze denkt dat die mensen weten waar ze aan beginnen als ze hier komen wonen. Paula: "Veel mensen die hier komen wonen, hebben werk in of rond Amsterdam. Voor velen is het gewoon handig om hier te wonen. Aan die vliegtuigen wennen de meeste mensen uiteindelijk wel". Geluidsoverlast door vliegtuigen verschilt volgens haar ook enorm met waar je woont in de Haarlemmermeer. Paula heeft erg lang in Rijsenhout gewoond en woont nu bijna 10 jaar in Nieuw-Vennep. Paula: "In Nieuw-Vennep hoor ik niet heel veel klachten over geluidsoverlast. In mijn tijd in Rijsenhout wel. Mijn buurvrouw in Rijsenhout hield zelfs een lijst bij met alle vliegtuigen die haar irriteerden". Paula weet vrij zeker dat de geluidsoverlast van vliegtuigen wel is toegenomen in de afgelopen jaren. Volgens Paula zijn de motoren stiller geworden, maar vliegen er nu een stuk meer vliegtuigen. Paula: "Wat wel veel scheelt is dat die zware vrachtvliegtuigen die vroeger overvlogen nu een stuk stiller zijn, die zorgden vroeger voor de meeste geluidsoverlast". Wat Paula de beste oplossing lijkt voor het geluidsoverlast, is stillere motoren. Het lijkt haar ook een goed idee om vliegtuigen elektrisch te laten vliegen. Ze ziet de groei van Schiphol aan de ene kant als iets positiefs en aan de andere kant als iets negatiefs. Zo komen er namelijk meer banen/kunnen banen behouden worden. Maar aan de andere kant snapt ze toch ook dat mensen last kunnen hebben van al die vliegtuigen die constant overvliegen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb