Terugblik op onze verwachtingen

  • We verwachten dat veel mensen, vooral in Nieuw-Vennep, vinden dat er vaak (te laag) vliegtuigen overvliegen en dat het in de loop van de jaren verergerd is. Dit denken wij doordat dit onze mening erover is en wij denken dat veel mensen het er mee eens zullen zijn. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat mensen zich eraan storen.

 

Deze verwachting is voor een groot deel uitgekomen: bij stelling 1,2 en 7 is er gemiddeld 'neutraal' tot 'beetje eens' aangekruist. Wij wonen zelf ook in Nieuw-Vennep, een plek waar veel vliegtuigen overvliegen, hierdoor hadden we een goede indicatie op de situatie.

 

  • We verwachten dat er niet veel mensen zijn die vinden dat er veel geklaagd wordt, omdat wijzelf dat ook niet vaak horen.

 

De uitkomst op deze stelling was een 'laag neutraal', wat ongeveer was wat we hadden verwacht. Hoewel het een vervelend probleem onder de bewoners is, wordt er toch niet veel over geklaagd.

 

  • We verwachten dat er best wel wat mensen gestoord worden in hun bezigheden, omdat wij daar ook ervaring mee hebben.

 

De uitkomsten van deze vraag zijn 'laag neutraal', wat minder is dan we hadden verwacht. Dit laat zien dat er al veel mensen gewend zijn aan het geluidsoverlast, of zich er niets van aantrekken.

 

  • Wij verwachten dat mensen wél vinden dat Schiphol dit probleem op moet lossen, maar er zelf liever geen geld in willen steken. Zelf willen we er namelijk ook liever geen geld aan uit geven.

 

Deze verwachting is precies uitgekomen: bij stelling 6 is de uitkomst een 'redelijk hoog neutraal', terwijl het bij stelling 8 uitkomt op een 'beetje oneens'. Net als ons willen mensen liever geen geld investeren in dit probleem, maar zouden het maar al te graag steunen als het gratis door Schiphol zou worden oplost.

 

  • Wij verwachten dat veel mensen er mee eens zijn dat piloten moeten stijgen en dalen op onhoorbare afstand van de woonwijken, omdat dit de meest simpele oplossing lijkt te zijn.

 

Uit de laatste twee stellingen kwam er bij allebei 'neutraal' uit, wat minder is dan we hadden verwacht. Wij hebben intussen al onderzocht dat dit helaas niet mogelijk is en misschien wisten sommige mensen dat ook al toen ze deze enquête afnamen, waardoor ze 'oneens' of een 'beetje oneens' hebben ingevuld.

 

  • Wij verwachten geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen, opleiding, beroep en leeftijd.


Zoals we al hadden verwacht, zijn er geen grote verschillen te ontdekken tussen mannen en vrouwen, opleiding, beroep en leeftijd. Dat komt waarschijnlijk doordat dit een algemeen probleem is waar iedereen over mee kan praten en wel iets over weet. Als er wel een groot verschil was in antwoorden tussen de leeftijden zou dit kunnen komen door kennis. Jongere mensen verdiepen zich in het algemeen minder in dit soort zaken dan adolescenten. Het maakt geen groot verschil of je een man of vrouw bent, een hoger niveau hebt, als intelligenter wordt gezien of dat je 50 jaar bent of 16 jaar.

 

 

Conclusie

De resultaten van de enquête zijn over het algemeen zoals we hadden verwacht: veel mensen merken wel dat er veel vliegtuigen (te laag) overvliegen, maar niet iedereen stoort zich er evenveel aan. Om deze reden is het logisch dat er niet veel mensen zijn die er geld in zouden willen investeren. De meesten zijn al aan het geluidsoverlast gewend, maar zouden het wel fijn vinden als Schiphol nog iets aan het geluidsoverlast zou kunnen doen. Als we een vervolg enquête zouden doen over de oplossingen voor dit probleem, denken we dat de elektrische vliegtuigen erg in de smaak zouden vallen. Deze lossen het geluidsoverlast op en zijn ook nog eens beter voor het milieu. Ter conclusie: het geluidsoverlast is een maatschappelijk probleem waar mensen zich bewust van zijn en soms last van hebben, maar voor de meeste mensen valt er (gemakkelijk) mee te leven. Zolang Schiphol zich niet uitbreid tot letterlijk bij ons om de hoek, houden we het nog wel vol totdat de elektrische vliegtuigen hun opkomst maken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb